O КОНГРЕСУ:

Неколико информација о Конгресу...

Конгрес Самосталног синдиката металаца Србије покривен је члановима Статута ССМС-а: 77,78,79 и 80. Конгрес сачињавају чланови Управе, Статутарног и Надзорног Одбора ССМС-а, а из претходног сазива и одређен број делегата које бирају: Одбор Покрајинске организације ССМС-а, Одбор организације ССМС-а за град Београд и Одбори Регионалних организација ССМС-а.

Конгрес пуноважно ради ако је присутно више од половине делегата, а одлуке Конгреса су донете ако се за њих изјасни више од половине присутних бирача.

O УПРАВИ:

Неколико информација о Управи:

У складу са Статутом и Програмом рада Управа ССМС-а: заузима ставове и доноси одлуке с циљем остваривања програмских задатака и утврђује активности на њиховом остваривању, доноси и реализује годишњи план рада и Финансијски план разматра и усваја годишњи извештај о раду и финансијски извештај, доноси одлуке у вези са оснивањем и учлањењм у савезе и асоцијације синдиката, дефинише и реализује политику међународне сарадње, утврђује предлоге ставова одлука и докумената за Конгрес ССМС-а (комплетну делатност Управе можете погледати у Статуту Самосталног синдиката металаца Србије, чланови 81, 82, 83, 84, 85)

Управа ССМС-а пуноважно ради ако на седници присуствује више од половине чланова, а одлуке су донете ако се за исте изјасни више од пловине присутних чланова Управе

Управа ССМС-а може по потреби одржавати проширене седнице. На проширеним седницама ставове заузимају и одлуке доносе само чланови Управе ССМС-а.

Београд, 14.5.2014.
Број: 51

Премијеру Владе Републике Србије

Министру финансија

Директору Пореске управе

 

Поштовани,

Над предузећем „Термоелектро“ д.о.о. Београд у стечају отворен је стечај. Представници синдиката, уз подршку гранских синдиката, и највећи повериоци овог предузећа покушавају да спроведу реорганизацију.

Према доступним подацима, ово предузеће дугује велики износ за порезе и доприносе, чији је поверилац Пореска управа. Исто тако, као готово једина могућност за наплату ових потраживања јесте реорганизација а не продаја средстава овог предузећа путем банкротства.

Због тога Вас позивамо да представник Пореске управе, присуствује овом поверилачком рочишту или седници Скупштине поверилаца, која буде заказана, и дате позитиван глас за покушај реорганизације овог предузећа.

Ближе информације можете добити од повереника Самосталног синдиката металаца Србије у предузећу „Термоелектро“ д.о.о. Београд, Александар Весковић бр. тел. 065/373-78-88.

Молимо за хитност поступања у овом предмету јер је поверилачко рочиште заказано за 16. мај 2014. године, односно за прекосутра. 

С поштовањем,

САМОСТАЛНИ СИНДИКАТ МЕТАЛАЦА СРБИЈЕ, Председник, Зоран Вујовић
"ТЕРМОЕЛЕКТРО" д.о.о. Синдикална организација, Повереник, Александар Весковић
ИНДУСТРИЈСКИ СИНДИКАТ СРБИЈЕ, Председник, Драган Матић

 

Држава да подржи реорганизацију Термоелектра и спаси га

 

БЕОГРАД - Радници Термоелектра, који желе да се та фирма реорганизује и спаси од банкрота, затражили су данас од државе и Пореске управе да на седници одбора поверилаца Термоелектра, 16. маја, подрже план реорганизације те фирме, што је пресудно за спас и опстанак Термоелектра, речено је данас на конференцији за новинаре у Савезу самосталних синдиката Србије.

Ако Пореска управа, као представник државе, којој Термоелектро на име пореза дугује око 700 милиона динара или око 35 одсто укупног дуга, не подржи план реорганизације компаније, Термоелектро ће у року од 30 дана банкротирати. То ће бити крај те реномиране компаније, која постоји од 1948. године и која може и убудуће добро да послује и код нас и у иностранству и да доноси профит држави, рекао је на конференцији за новинаре повереник синдикалне организације Термоелектра Александар Весковић.


Он је указао да је потребно формирати "прави" одбор поверилаца, који жели да спаси фирму од банкрота, а не да о судбини Термоелектра одлучује постојећи, фиктивни одбор, који су формирали власници Термоелектра "испод жита" и без учешћа многих великих поверилаца, радника и државе, којој се дугује за порезе, рекао је он и нагласио да због тога тај одбор није легитиман.

Весковић је указао да су власници Термоелектра направили вероватну листу потраживања од Термоелектра, по којој су радници, држава и многи велики повериоци приказани да имају занемарљив проценат тог дуга, а Термоелектро пројект је приказан као највећи поверилац, коме Термоелектро дугује око два милиона евра и који ће, као највећи поверилац, одлучивати о судбини Термоелектра.

Весковић је навео да закон о стечају омогућава формирање Одбора поверилаца, ако скупштина предузећа сазове 20 одсто поверилаца од укупног дуга компаније и указао да Термоелектро дугује око 12 милиона евра, тако да два милиона евра које Термоелектро дугује Термоелектро пројекту, никако није 20 одсто тог дуга, због чега тај Одбор поверилаца није легитиман и не може доносити одлуку о судбини Термоелектра.

Он је нагласио да је тај дуг према Термоелектро пројекту, кћерки фирми Термоелектра фиктиван, јер је у периоду тог задужења Термоелектро имао послове вредне 60 милиона евра, истакавши да је све то намерно намештено да би Термоелектро банкротирао.

Весковић је навео и да је проблем то што је генерални директор Термоелектро пројекта Мирко Стојков, члан Управног одбора Агенције за лиценцирање стечајних судија и истакао да је Стојков у сукобу интереса, јер ће он са стечајном управницом Термоелектра да одлучује да ли Термоелектро дугује или не Термоелектро пројекету.

Бивши радник Термоелектра, са 40 година стажа у тој компанији, Зоран Станковић је објаснио да је Термоелектро 2008. године продат новом власнику "Конфитрејду" из Женеве, која је имала једног запосленог, истакавши да та фирма има представништво у Генекс апартманима у Београду, где седи Жарко Блануша, "који је највећим делом крив за садашње стање у Термоелектру са још неколико људи".

Станковић је навео да су фактички власници Термоелектра преко "Конфитрејда" Вадим Кумин, депутат у Руској думи и Слава Арбузов, који су такође одговорни за пропаст Термоелектра, као и Кирил Дотсценко и некадашњи директор Термоелектра Драган Мандић. "Последњи човек који је добио задатак да стави кључ у браву Термоелектра, је Константин Сморочински, који је последње две године био директор Термоелектра и који је узео све шифре компјутера, оставио неколико чувара и побегао у Русију, а против њега је поднета кривична пријава," навео је Станковић.

Он је рекао да су нови власници када су дошли у Термоелектро прво умањили вредност акција компаније за око 100 пута, затим отпуштали запослене, друге запошљавали, задуживали фирму, правили многе сумњиве и фиктивне уговоре, испумпавали паре из фирме на Кипар и на крају отерали фирму у стечај.

Располажемо свим писаним документима и банкарским трансакцијама са око 150 милиона евра промета којима треба ући у траг, јер је сав новац отишао на Бритаснка девичанска острва, Кипар и републике бившег ШСР-а, истакли су радници Термоелектра на конференцији.

Они су навели да су се обраћали надлежним државним органима са приложеном документацијом, међу којима и бившем премијеру и првом потпредседнику Владе Србије, МУП-у, Министарству правде, Агенцији за борбу против корупције, а данас су се састали и са саветником премијера Србије Александра Вучића од кога су добили подршку за реорганизацију фирме.

Министарство правде је, како је речено на конференцији, сав материјал проследило Тужилаштву који све треба да истраже.
Термоелектро, како су указали, не тражи новац од државе, већ подршку да се случај истражи и да надлежни државни органи помогну да се усвоји план реорганизације компаније, који радници припремају, а залажу се и за што скорије усвајање новог закона о стечају, који ће омогућити радницима да више утичу у одлучивању о будућности предузећа у стечају.

Пропадањем Термоелектра пропашће и идеја реформи у Србији, а спас те компаније би био подстрек за још 20-ак фирми у Србији које су у сличној ситуацији, да не буду неми посматрачи већ да реагују и спасу своје фирме, поручили су радници Термоелектра, који су сви добили отказе од када је фирма у марту отишла у стечај.

Председник Индустријског синдиката Србије Драган Матић истакао је на конференцији да је спасавање Термоелектра у складу са плановима из експозеа премијера Вучића, који је рекао да ће се залагати да се спасу и опораве сва предузећа за које је то могуће.

Он је поручио да је Термоелектро испит за нову Владу да покажу како су праве реформе могуће.

Радници Термоелектра у складу са планом реорганизације желе конверзију радничких потраживања у капитал фирме, односно да радници постану власници 51 одсто акција компаније, како би могли да одлучују о будућности те реномиране компаније која има перспективу и на српском и иностраном тржишту.

На конференцији је истакнуто да када би Термоелектро, од планираних око 500 милиона евра улагања у електроенергетски систем Србије ове године, добио само један одсто, то би било око пет милиона евра и тиме би то предузеће решило своје проблеме.