O КОНГРЕСУ:

Неколико информација о Конгресу...

Конгрес Самосталног синдиката металаца Србије покривен је члановима Статута ССМС-а: 77,78,79 и 80. Конгрес сачињавају чланови Управе, Статутарног и Надзорног Одбора ССМС-а, а из претходног сазива и одређен број делегата које бирају: Одбор Покрајинске организације ССМС-а, Одбор организације ССМС-а за град Београд и Одбори Регионалних организација ССМС-а.

Конгрес пуноважно ради ако је присутно више од половине делегата, а одлуке Конгреса су донете ако се за њих изјасни више од половине присутних бирача.

O УПРАВИ:

Неколико информација о Управи:

У складу са Статутом и Програмом рада Управа ССМС-а: заузима ставове и доноси одлуке с циљем остваривања програмских задатака и утврђује активности на њиховом остваривању, доноси и реализује годишњи план рада и Финансијски план разматра и усваја годишњи извештај о раду и финансијски извештај, доноси одлуке у вези са оснивањем и учлањењм у савезе и асоцијације синдиката, дефинише и реализује политику међународне сарадње, утврђује предлоге ставова одлука и докумената за Конгрес ССМС-а (комплетну делатност Управе можете погледати у Статуту Самосталног синдиката металаца Србије, чланови 81, 82, 83, 84, 85)

Управа ССМС-а пуноважно ради ако на седници присуствује више од половине чланова, а одлуке су донете ако се за исте изјасни више од пловине присутних чланова Управе

Управа ССМС-а може по потреби одржавати проширене седнице. На проширеним седницама ставове заузимају и одлуке доносе само чланови Управе ССМС-а.

БЕОГРАД, 14.01.2011. ИЗВОР: ПОЛИТИКА

Радници одлучују да ли желе да прихвате ригорозније услове рада како би торински гигант задржао продуктивност и остао у Италији

Од нашег дописника,


Рим – Радници „Фијатове” фабрике крај Торина, „Мирафиори” данас ће гласати на референдуму од којег зависи и будућност овог најбитнијег аутомобилског постројења у Италији. Након позитивног децембарског гласања представника синдиката, сада је ред на раднике да прихвате или одбију нова правила рада у торинском гиганту.
Обећана инвестиција од милијарду евра предвиђена за ово постројење биће „одмрзнута” само ако радници прихвате нова правила неопходна за опстанак торинске фабрике, а то су увођење више смена, више додатних радних сати, смањивање бенефиција радника, мање пауза, казне за синдикате које позивају на штрајк, казне за раднике у случају штрајковања (све до отпуштања) као и могућност неплаћања одсуства током боловања.
За реализацију инвестиције 2012. године биће основана нова компанија „Фијат-Краслер”, док ће нови услови рада бити радницима „надокнађени” не превише позамашном повишицом плата.
Реорганизација рада има за циљ управо уједначавање продуктивности италијанских фабрика са осталом „браћом” широм света. Ипак, ова позамашна реорганизација производње била је уједно и главни разлог неприхватања новог договора од стране само једног радничког синдиката у децембру, Фиом (Федерације металуршких радника).
Референдум сличног типа у напуљској фабрици „Помиљано д’Арко” ове године прихваћен је са 63 одсто позитивних гласова радника, чиме је напуљско постројење обезбедило пребацивање производње нове „Фијатове” „панде” из најпродуктивнијег постројења у Пољској.
Први човек „Фијата” Серђо Маркионе потврдио је да уколико на референдуму у петак 51 одсто радника не прихвати нови план предвиђен за „Мирафиори”, „Фијат” неће инвестирати у ову фабрику.
„’Фијат’ има алтернативу широм света. Недавно сам посетио Брамптон у Канади где су нас позвали да инвестирамо и повећамо производњу. Упућена нам је велика захвалност за инвестиције које смо тамо направили”, закључује Маркионе.
Италијански аутомобилски гигант последњих дана потврдио је још један подухват: учешће у „Крајслеру” повећано је са 20 одсто на 25 одсто. „Постоји могућност повећања учешћа и на 51 одсто до краја године”, најављује Серђо Маркионе, „’Фијат’ има финансијских основа да ово учешће повећа и сада, уколико је то неопходно.”
Италијански премијер Силвио Берлускони подржао је јуче „Фијатов” план о подизању продуктивности у домаћим погонима, нагласивши да ће највећи домаћи индустријски послодавац имати добар разлог да напусти Италију ако не добије подршку синдиката о новој организацији рада и рационалнијој производњи.
Синдикати се, пак, овој реорганизацији категорички противе.
„Маркионе свакодневно вређа Италију”, изјавила је Сузана Камусо, национални секретар италијанског синдиката ЦГИЛ (Генерална италијанска конфедерација за рад), пре свега зато што не објављује детаље пројекта „Фабрика Италија” представљеног у петогодишњем плану, а предвиђеног за инвестиције на Апенинском полуострву.
Лидер синдиката Фиом Ђорђо Кремаски сматра да је угрожавање деловања синдиката као и одстрањивање Фиома из фабрика једнако фашистичком предузетништву. „То је исто као када би се прихватило отцепљење регије Вал д’Аоста од Италије.”
Један од представника овог синдиката Маурицио Ландини најавио је за 28. јануар и генерални штрајк металуршких радника „Фијата” који ће подржати и синдикат ЦГИЛ.
Маркионеов петогодишњи план представљен у априлу прошле године, који је за многе виђен као нека врста „њу дила” за аутомобилску индустрију, данас оставља многе последице поготово када је у питању Италија, колевка овог аутомобилског гиганта.
Нови Маркионеов план поделио је производњу у „Фијату” на два огромна огранка. „Фијат” СПА обухвата аутомобилски сектор и марке „Ланча”, „Алфа Ромео”, „Ферари”, „Масерати” и део „Крајслера”. Док „Фијат индустријал” покрива огранак производње камиона и пољопривредних машина марке „Ивеко” и дела „Powertraina”.
Почетком 2011. ова нова два огранка су први пут одвојено представљена на берзи забележивши и огроман успех (повећање од 3,05 одсто за „Фијат индустријал” и 4,91 одсто за „Фијат” СПА).
Предстојећи референдум ставља у питање многе аспекте будуће организације рада италијанских радника у фабрици „Мирафиори”: национални уговор, будућност производње аутомобила у овој фабрици, односе са синдикатима и уопштено будућност аутомобилског тржишта. Како тврде италијански аналитичари, од исхода референдума зависиће пре свега и будућност односа државе и предузетника.
У фабрици „Мирафиори” минуле године произведено је 178.000 возила, а план је да се производња знатније повећа у 2012. Италијанска ауто-индустрија, у којој је „Фијат” неспорни лидер, учествује с око 11,4 одсто у укупној привреди земље, која је суочена са највећом рецесијом од Другог светског рата.
Негативним исходом референдума трансформисало би се и само ткиво „Фијата”. Некадашња шала данас је све ближа реалности: у будућности би тако уместо о „Фијату” (Италијанској фабрици аутомобила Торино) могло да се говори о „Фијаду” (интернационалној фабрици аутомобила Детроит).

Марина Лаловић